Skip to content

Hur ofta ska jag byta termisk pasta på min CPU?

termisk pasta datorservice göteborg

Termisk pasta hjälper till att sprida värmen från processorn och bibehålla en normal temperatur. Den används vanligtvis under tillverkningen av datorn av tillverkaren eller manuellt av användaren hemma. Detta ämne torkar lite efter lite och förlorar sin effektivitet, vilket kan leda till överhettning av CPU: n och ett fel i systemet, så då och då är det nödvändigt att byta ut den termiska pastan. I den här artikeln kommer vi att berätta hur du ska avgöra om den behöver bytas ut och hur länge de olika modellerna av detta ämne behåller sina egenskaper.

När ska du byta CPU-termisk pasta

Först och främst spelar CPU-belastningen en viktig roll. Om du ofta arbetar med komplexa program eller spenderar tid på att köra tunga moderna spel är CPU: n övervägande 100% laddad och genererar mer värme. Detta gör att den termiska pastan torkar snabbare. Dessutom upplever överklockade processorer högre värmeavledning, vilket också minskar den termiska pastaens livslängd. Men det är inte allt. Kanske är huvudkriteriet ämnets märke, eftersom de alla har olika egenskaper.

Varaktighet för termisk pasta från olika tillverkare

Inte många pastatillverkare är särskilt populära på marknaden, men var och en har olika sammansättning som bestämmer dess värmeledningsförmåga, driftstemperatur och hållbarhet. Låt oss ta en titt på några populära tillverkare och avgöra när du vill byta pasta:

  1. KPT-8. Detta varumärke är det mest kontroversiella. Vissa anser att det är dåligt och snabbtorkande, medan andra betraktar det som gammalt och pålitligt. För ägare av denna termiska pasta rekommenderar vi att du byter ut den bara när processorn börjar värmas upp.
  2. Arctic Cooling MX-4 – en av favoriterna i DT Tech, dess livslängd är 8 år, men det betyder inte att den kommer att visa samma resultat på andra datorer, eftersom användningsnivån varierar på varje plats. Om du lägger denna pasta på din CPU kan du säkert glömma bort den i 3-4 år. Den tidigare modellen från samma tillverkare kan inte skryta med sådana funktioner, så den måste bytas ut en gång om året.
  3. Thermal Anses vara en billig men effektiv pasta, den är ganska viskös och har goda arbetstemperaturer och värmeledningsförmåga. Dess enda nackdel är att den torkar snabbt, så den måste bytas ut minst vartannat år.

Hur man bestämmer när man ska byta termisk pasta

Om du inte vet om pastan gör sitt jobb effektivt och om den behöver bytas ut, finns det några faktorer som är värda att undersöka för att lösa det:

  1. Datoravmattning och ofrivillig avstängning av systemet. Om du över tid har börjat märka att din dator har blivit långsammare, även om du rensar den för damm och skräpfiler, kan processoröverhettning vara orsaken. När temperaturen når en kritisk punkt låser systemet sig. Om detta börjar hända är det dags att byta ut den termiska pastan.
  2. Ta reda på temperaturen på processorn. Även om det inte finns någon synlig försämrad prestanda och systemet inte stängs av på egen hand, betyder det inte att CPU-temperaturen är normal. Normal tomgångstemperatur bör inte överstiga 50 grader och under laddning inte överstiga 80 grader. Om siffrorna är högre rekommenderas att den termiska pastan byts ut. Det finns flera sätt att kontrollera temperaturen på processorn. Läs mer om dem i vår artikel.

Om du vill byta ut termisk pasta i din laptop eller dator och du inte har en aning om hur – kontakta oss!

.

%d bloggers like this: