Så enkelt hittar du minnesfel på datorn

datorservice göteborg

Hur är det med minnet? Krångel med datorn, krascher och ­blåskärmar beror ibland på minnesproblem. Så här enkelt är det att testa.

Att Windows krånglar ibland har alla varit med om. Men det är inte alltid Windows fel. Blåskärmar med kryptiska fel­meddelanden och annat liknande krångel kan också bero på felaktig eller skadad hårdvara. Sådana syndare kan ­finnas var som helst i datorn och det kan ibland vara så enkelt som fel drivrutin, men en vanlig felorsak är minnet.

En eller flera minneskretsar kan ha drabbats av fel. Det här är enkelt att kontrollera med hjälp av inbyggda ­funktioner i Windows 7 och Windows 10. Hittar du sedan ett fel är fortsättningen en annan historia, men en bra början är att öppna datorn, plocka ur en minneskrets i taget och göra om testet tills det fel­aktiga minnet hittats.

minne felsökning

1. Starta. Klicka på Start-knappen och skriv in ordet minne i sökfältet. Längst upp dyker programmet Windows Minnesdiagnostik upp (i Windows Vista heter det i stället Minnesdiagnostikverktyget). Starta programmet och klicka på det översta alternativet.
Alternativ – Tryck på Windows-tangenten och R samtidigt, skriv mdsched och tryck Enter

minne felsökning


2. Felsökning pågår. Din dator startas nu om automatiskt och därefter kör ­minneskontrollen igång. Två kontrollpass körs som standard och det kan ta lång tid om du har mycket minne i datorn.

minne felsökning


3. Felsök mer. Om du vill ha en utökad kontroll kan du avbryta med F1-tangenten. Du kommer då till ett nytt fönster där du med hjälp av pil- och tabb-tangenterna kan välja alternativ som utökat test och flera kontrollpass. Verkställ med tangenten F10.

minne felsökning


4. Kolla resultatet. När kontrollen är klar startas Windows automatiskt. En notisbubbla dyker upp nere vid meddelandefältet och talar om testresultatet. Om några fel hittats kan du klicka på tillhörande ikon och få ytterligare detaljer och instruktioner.

Mac-datorn levereras också med en inbyggd minnestestare. Återställ bara din enhet och håll ned “D” -tangenten medan operativsystemet startar. Detta tar dig till diagnosskärmen. Nyare modeller kommer att börja testa ditt minne direkt.

Kontakta oss om du har problem med RAM-minne. Vi kan enkelt ersätta ditt RAM-minne