Skip to content

Så här reparerar du korrupta Windows-systemfiler med SFC- och DISM-kommandon

Vi i DT Tech datorservice älskar bara CMD-prompten. Det ger dig möjligheter att reparera din dator på “geek way”. 🙂

Systemfilkontrollen som är inbyggd i Windows kan skanna dina Windows-systemfiler för korruption eller andra ändringar. Om en fil har ändrats kommer den automatiskt att ersätta den filen med rätt version. Så här använder du den.

När du ska köra dessa kommandon

Om Windows upplever blåskärm eller andra kraschar, misslyckas program, eller vissa Windows-funktioner fungerar inte korrekt, det finns två systemverktyg som kan vara till hjälp.

Systemfilerna (SFC) -verktyget inbyggt i Windows kommer att skanna dina Windows-systemfiler för korruption eller någon annan förändringar. Om en fil har ändrats kommer den automatiskt att ersätta den filen med rätt version. Om kommandot SFC inte fungerar kan du också prova kommandot Distribution Image Servicing and Management (DISM) på Windows 10 eller Windows 8 för att reparera den underliggande Windows-systembilden. I Windows 7 och tidigare erbjuder Microsoft en nedladdningsbar “System Update Readiness Tool” istället. Låt oss ta en titt på hur du använder dem.

Kör SFC-kommandot för att reparera systemfiler

Kör SFC-kommandot när felsökning av ett buggy-Windows-system. SFC fungerar genom att skanna och ersätta systemfiler som är korrupta, saknas eller ändras. Även om SFC-kommandot inte reparerar några filer, kommer körningen att åtminstone bekräfta att inga systemfiler är skadade och då kan du fortsätta felsöka ditt system med andra metoder. Du kan använda kommandot SFC så länge datorn själv börjar. Om Windows startar normalt kan du köra den från en administrativ kommandotolk. Om Windows inte startar normalt kan du försöka starta det i Säkert läge eller i återställningsmiljön genom att starta från installationsmediet eller återställningsskivan.Men du kommer till Kommandotolken – normalt, Säkert läge eller återställningsmiljö -Du använder kommandot på samma sätt. Kom bara ihåg att om du startar Windows normalt, måste du öppna Kommandotolken med administrativa behörigheter. För att göra detta, högerklicka på Start-knappen och välj “Kommandotolk (Admin)”.

Skriv följande kommando vid kommandotolken och tryck på Enter för att köra en fullständig systemsökning och försök med SFC-försök:

sfc / scannow

Lämna kommandotolken öppen tills kommandot slutförts, vilket kan ta lite tid. Om allt är bra visas meddelandet "Windows Resource Protection hittade inga brott mot integriteten."
Om du ser ett "Windows Resource Protection hittade korrupta filer men kunde inte fixa några av dem" -meddelandet, försök starta om datorn i Säkerläge och kör kommandot igen. Om det misslyckas kan du också försöka starta med installationsmediet eller återställningsskivan och försöka kommandot därifrån.

Kör DISM-kommandot för att fixa SFC-problem

Du ska normalt inte köra DISM-kommandot. Om SFC-kommandot inte fungerar korrekt eller inte kan ersätta en skadad fil med den rätta, kan DISM-kommandot eller System Update Readiness Tool i Windows 7-det ibland fixa det underliggande Windows-systemet och göra SFC-körningen korrekt.

För att köra DISM-kommandot i Windows 8 och 10, öppna ett kommandotolk med administrativa behörigheter. Skriv följande kommando och tryck sedan på Enter för att få DISM kontrollera din Windows-komponent butik för korruption och automatiskt åtgärda eventuella problem som den finner.

DISM / Online / Cleanup-Image / RestoreHealth

Låt kommandot sluta springa innan du stänger Kommandotolken. Det kan ta fem till tio minuter. Det är normalt att progressionsfältet håller sig kvar på 20 procent för ett tag, så oroa dig inte om det

%d bloggers like this: