Ska du reparera din stationära / bärbara dator?

datorservice göteborg

Två aspekter som ofta påverkar beslutet att reparera en dator är dess ålder och garanti. Medan datorer kan förlänga sina garantiperioder med flera år, finns det en tidsgräns utöver vilken teknik upphör att vara användbar. Efter tre års användning av din dator blir det en fråga om när och inte om enheten kommer att misslyckas.

Reparera dator

Var noga med att felsöka problem som uppstår inom tre år, oavsett om garantin är giltig eller inte. Utöver denna tidsram är det viktigt att jämföra reparationskostnader mot ersättningskostnader. För att undvika besvikelse över reparationstjänster, begär alltid en omfattande offert med en lista över alla reparationer som reparationstekniken tänker utföra på din dator.

Vissa reparationer kräver inte mycket arbete och gissningar och är därför billigare än att investera i en ny dator, till exempel, hårddiskbyte och reparation av strömförsörjning. Observera att reparationer blir svårare med moderna senaste bärbara datorer. Men du förväntar dig att betala mindre för grundläggande korrigeringar som att uppgradera operativsystemet eller installera ett nytt program.

Ska du uppgradera din dator?

COVID-19-pandemin har utsatt oss för nya verkligheter, inklusive bekvämligheten med att arbeta på distans. Medan arbetarna berömde sina dators surfning, videostreaming och sociala nätverks bekvämlighet och hastighet, utfördes de flesta enheter långsammare när de utsattes för fler operationer. I ett sådant fall är det mest meningsfullt med en uppgradering.

Bland de viktigaste komponenterna kan du uppgradera på en dator är RAM och hårddisk. Du kan uppgradera andra delar, men det betyder inte alltid bättre prestanda. Ändå kanske nyare processorer inte passar i äldre moderkort vilket gör uppgraderingsprocessen mycket dyr.

Uppgradera RAM: Uppgradering av minne är ett av de enklaste och mest kostnadseffektiva sätten att höja datorns prestanda. Din dator använder RAM för att köra applikationer. Och ju fler applikationer du kör på din dator, desto mer minne blir det mer sakta, vilket saktar ner din dator. Dessutom kräver nya program mer minne. Av denna anledning kan äldre datorer ofta kämpa med applikationer med högt minne.

Många äldre maskiner har högst 4 GB RAM, vilket kan ta slut snabbt om du öppnar flera applikationer eller använder mer krävande program. Uppgradering av minnet till 8 eller 16 GB kommer att öka din dators prestanda och produktivitet otroligt.

Byt till SSD: SSD-enheter (solid state-enheter) är populära för sina låga kostnader och potentialförstärkande potential och är en utmärkt lösning för datorer med långsamma eller skadade hårddiskar. De har inga rörliga delar och är mycket snabbare än hårddiskar.

Bestående av rörliga delar är hårddiskar ofta mottagliga för mekaniska fel. Men om din dator har en hårddisk på 5400 RPM, kommer uppgradering till en motsvarighet på 10 000 RPM säkert att erbjuda dig en otrolig upplevelse. Men en SSD garanterar överlägsen hållbarhet och prestanda. Observera att både en SSD och hårddisk kan användas tillsammans eftersom de flesta datorer har kortplatser för en extra enhet.

Ska du byta ut din dator?

Datorbyte är dyrare än en viktig uppgradering, men ibland är det oundvikligt. Det finns två viktiga aspekter som du bör tänka på när du funderar på att byta ut din dator.

Först och främst bestämma giltigheten för datorns garanti. Om enheten inte omfattas av garantin måste du utvärdera om framtida reparationer är ekonomiskt förnuftiga. Annars är det bäst att köpa en ny dator. Kontrollera också om moderna program fungerar smidigt även om din dator är i gott skick. Vissa program är bara inkompatibla med äldre datorer, vilket gör PC-byte oundviklig.

För det andra, avgöra om din dator tillåter viktiga hårdvaruuppdateringar. Hårdvaruflaskhalsar på vissa datorer kan begränsa kritiska uppgraderingar, inklusive att öka minnet och byta till SSD. Sammantaget byter du ut din bärbara dator om du inte kan göra uppgraderingar eller när reparationer inte är ekonomiska.

Hur fattar du ett konkret beslut?

Beslutet att reparera, uppgradera eller byta ut din dator beror på två primära faktorer: ålder och kostnad. Väg försiktigt mellan reparations- / uppgraderingskostnaden och enhetens ålder. Om det är sex år eller mer kan det vara det bästa alternativet att byta ut det. Uppgradera din dator om den är mindre än sex år gammal. Men återigen, se till att investeringen är kostnadseffektiv. Till exempel skulle du hellre köpa en ny dator än att uppgradera CPU, hårddisk och operativsystem helt och hållet.

Pålitliga PC-lösningar precis vid dina fingertoppar

PC-tjänster kunde inte vara enklare och mer tillförlitliga med DT Tech i Göteborg. Vi värderar ditt förtroende och tillfredsställelse och vi är engagerade i att hjälpa dig med alla datorproblem, oavsett om det är reparation, hårdvara / programvara uppgradering eller förebyggande underhåll.