Varför är det viktigt med säker radering av data?

hur fungerar HDD

Vad är skillnaden mellan radering och borttagning?

”Borttagning” och ”radering” kanske låter som samma sak, men dessa två termer ska inte blandas ihop eller användas synonymt. Att ta bort data gör att den kan återskapas, medan dataradering är permanent. Distinktionen är särskilt viktig för företag, eftersom hopblandning av dessa två termer kan orsaka allvarliga risker gentemot GDPR.

Det råder stor förvirring kring dataradering. De flesta problemen kommer från de varierande metoder som används. Fabriksåterställning, formatering och datatömning är alla metoder som inte kan radera data. De flesta organisationer tror dock att dessa metoder är lämpliga, vilket resulterar i att organisationer gör sig själva sårbara för potentiella dataintrång.

En studie beställd av Ontrack i samarbete med dataraderingsspecialisten Blancco: 159 begagnade hårddiskar som köpts på eBay. Resultaten var häpnadsväckande och man hittade kvarvarande data på 42 % av hårddiskarna, varav 15 % innehöll personligt identifierbar information som passinformation, födelseattester, universitetsuppsatser, finansiella uppgifter och foton

Utan lämpliga metoder att göra sig av med data, kan inte en organisation garantera att den kan skydda sina kunders känsliga information.

Vad gör datadestruktion säker?

Som ovannämnda avskräckande exempel visar, kan det få katastrofala följder om man inte anstränger sig för att radera data säkert. I en tid med allt mer smart och ihopkopplad teknik, bör man minnas att varje byte av elektronisk information existerar I fysisk form, oavsett hur det ser ut på skärmen. Det finns en hårddisk eller ett minneschips någonstans, som man kan lägga beslag på.

Företag och konsumenter behöver därför kunna spåra sina dataresurser som nått slutet på sin livscykel och förstöra dem vid ursprunget. Detta låter kanske inte allt för komplicerat. Till och med någon med enbart grundläggande tekniska kunskaper kanske är bekant, åtminstone i teorin om inte i praktiken, med koncept som ”diskformatering” eller ”fabriksåterställning”.

Tyvärr är inte säker borttagning av data så enkel. Ingen av metoderna ovan garanterar att informationen som lagrats på dessa enheter inte kan återskapas.

Vad är det för fel med en hårddiskformatering?

Ett vanligt antagande är att en hårddiskformatering rensar disken helt. Detta är inte sant, då en formatering för det mesta lämnar nästan all data intakt. Dess syfte är att ta bort det existerande filsystemet – om ett finns – och skapa ett nytt, inte att säkert och permanent radera känslig information. Operativsystemet kanske inte kan läsa den som vanligt, men den finns fortfarande där.

Du kan tänka på en hårddisk som ett enormt bibliotek, där varje bok är en enskild fil. En snabb formatering är samma sak som att slänga bort katalogen. Det kan vara svårt att hitta I biblioteket utan den, men böckerna finns i högsta grad fortfarande kvar.